Nyolc évszázados falak adtak otthont az orgonakoncertnek

Nyolc évszázados falak adtak otthont az orgonakoncertnek

Kárpátaljáért tartottunk jótékonysági orgonakoncertet október 14-én szombaton az ócsai református műemlék templomban. A Pest vármegyei ódon helyszínen sokan voltak kíváncsiak Teleki Miklós Artisjus-díjas művész koncertsorozatának negyedik hangversenyére, amely ezúttal főként a barokk klasszikusok műveire épült.

Tokodi Konrád református lelkész a 150. zsoltárral köszöntötte a lebilincselő történelmi helyszínen, a tatárjárás előtt a premontrei szerzetesrend által épített monumentális templomban megjelent népes közönséget. „Minden kultúra, ami megismeri az Urat, dicséri” – emelte ki a lelkipásztor, hangsúlyozva, hogy Európában hatalmas és gyönyörű hagyománya van a zenés istendicsőítésnek.

Murainé Murár Emília, a város alpolgármestere beszédében fontos célnak nevezte a kárpátaljai magyar szociális és oktatási intézmények fennmaradását. „Amikor megszűnt a Szovjetunió, azt gondoltuk, hogy bizonyára könnyebb lesz a kárpátaljai magyar közösségnek, azonban nem így történt” – emelte ki. Elmondta, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában alig lehet hallani a kisebbségi jogok helyzetéről, miközben a magyar közösség történetének egyik legnehezebb időszakát éli. Ezért is nagyon fontos a szolidaritás és az együttérzés – emelte ki Murainé Murár Emília, Ócsa város alpolgármestere.

A Nemzeti Összetartozás Alapítvány nevében Dr. Hetzmann Róbert kuratóriumi elnök köszöntötte az egybegyűlteket, és felkérte Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművészt, hogy ismertesse a hangverseny zenei programját. A művész kiemelte, hogy a különleges helyszínre tekintettel állította össze a koncert műsorát, főként barokk szerzők alkotásaira építve azt. Így a közönség Bach, Händel, Pachelbel és Vivaldi darabjait hallhatta felcsendülni a templom értékes orgonáján, amely 1865-ben épült Komornyik József nagyváradi mester tervei szerint. A nagy barokk klasszikusok mellett a Farkas-Lehotka szerzőpárostól a Régi magyar táncok, Bartóktól az Este a székelyeknél és Szigeti Kilián bencés szerzetes régi Magyarországról származó gyűjteménye, a „Musica Antiqua Hungarica pro Organo B7-8” is elhangzott az esten.

A Kárpátaljáért szervezett turné következő helyszíne október 21-én – szombaton – 17 órai kezdettel a mezőtúri belvárosi református templom lesz. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló alkalmak bevételeivel kárpátaljai magyar oktatási és szociális intézményeknek nyújtunk célzott támogatást. Aki nem tud részt venni a koncerteken, de szeretne hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány OTP Banknál vezetett 11711003-21469525 számú bankszámlájára küldheti el adományát. A közleménybe kéretik beírni, hogy “Kárpátalja”.

Nemzeti Összetartozás Alapítvány (c) 2023. október 21.

A Vecsés körzetében működő Williams Televízió riportja az estről: