Mezőtúr is összefogott Kárpátaljáért

Mezőtúr is összefogott Kárpátaljáért

Jótékonysági orgonakoncert-sorozatunk a Tiszántúlon folytatódott, Teleki Miklós orgona- és zongoraművész a mezőtúri református templom különleges műemlék orgonáján játszott. A hangverseny kezdetén Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Szűcs Dániel polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket.

Október 21-én a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőtúron, a nemrégiben példásan felújított belvárosi református nagytemplomban folytatódott a kárpátaljai magyar közösségek megsegítéséért meghirdetett jótékonysági orgonakoncert-sorozat Teleki Miklós orgonaművész közreműködésével. A közönséget Mihalina László lelkészelnök köszöntötte és egyúttal reményt adó bibliai igeverssel mondott áldást.

A hangversenyen Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, valamint Szűcs Dániel polgármester is részt vett. A parlamenti képviselő köszönetet mondott a Nemzeti Összetartozás Alapítványnak a koncert megszervezéséért, valamint Mihalina László lelkészelnöknek, amiért a gyülekezet helyet a jótékonysági eseménynek. Szűcs Dániel polgármester beszédében a kárpátaljai magyar közösség nehéz helyzetéről és a segítségnyújtás fontosságáról beszélt, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány részéről pedig Dr. Hetzmann Róbert kuratóriumi elnök ismertette a kezdeményezés célját.

Teleki Miklós zongora- és orgonaművész Mezőtúron is csodálatos koncerttel örvendeztette meg hallgatóságát. Az Artisjus-díjas művész köszöntőjében kiemelte, minden orgona más és más, a mezőtúri pedig egy nagyon szép hangszer, amely 2017-ben nagyon komoly felújításon esett át, amikor az 1800-as évek derekán épült orgona eredeti állapotának visszaállítására törekedtek. A művész azt is elmondta, hogy a hangszer tulajdonságait is figyelembe véve, a mezőtúri hangverseny repertoárját barokk orgonaművekből, valamint régi magyar darabokból állította össze.

A Kárpátaljáért szervezett turné következő helyszíne október 28-án – szombaton – 19 órai kezdettel a felvidéki Ipolyság római katolikus temploma lesz. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló alkalmak bevételeivel kárpátaljai magyar oktatási és szociális intézményeknek nyújtunk célzott támogatást. Aki nem tud részt venni a koncerteken, de szeretne hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány OTP Banknál vezetett 11711003-21469525 számú bankszámlájára küldheti el adományát. A közleménybe kéretik beírni, hogy “Kárpátalja”.

Nemzeti Összetartozás Alapítvány (c) 2023. október 21.