Lenyűgöző helyszínen csendültek fel a nagy zenei klasszikusok

Lenyűgöző helyszínen csendültek fel a nagy zenei klasszikusok

A Balaton egyik legfenségesebb panorámát nyújtó kilátóhelyén, a fonyódi Várhegyen áll a Monarchia hangulatát idéző Nagyboldogasszony-plébániatemplom, jótékonysági orgonakoncert-sorozatunk múlt szombati állomása. Teleki Miklós orgonaművész legutóbbi koncertjének bevételeivel is a kárpátaljai magyar megmaradást segítjük.

A fonyódi római katolikus templom ma már a századfordulón nemes ízléssel kiépülő fürdőtelep egyik nevezetességének számít, az itt található Szaplonczay sétány ugyanis a Balaton egyik legcsodálatosabb kilátópontja. Ezen a különleges helyszínen valósulhatott meg október 7-én a Nemzeti Összetartozás Alapítvány és Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona-és zongoraművész jótékonysági orgonakoncertje, amely szervesen illeszkedett a polgári hagyományok reneszánszát élő kisváros kulturális programkínálatába.

Miközben a magaslaton álló neoromán stílusú templomban egymás után csendültek fel többek között Bach, Mozart és Liszt művei, alatta karnyújtásnyira az alkonyi fények varázslatában Közép-Európa legnagyobb tava tündökölt, a horizonton a kéklő tanúhegyek koszorújával. A nagyszerű zenei élmény és a lenyűgöző táj összhangja igazán különlegessé tette jótékonysági turnénk fonyódi állomását, aminek következő helyszíne október 14-én – szombaton – 17 órai kezdettel a Pest vármegyei Ócsa műemlék református temploma lesz.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló alkalmak bevételeivel kárpátaljai magyar oktatási és szociális intézményeknek nyújtunk célzott támogatást. Aki nem tud részt venni a koncerteken, de szeretne hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány OTP Banknál vezetett 11711003-21469525 számú bankszámlájára küldheti el adományát. A közleménybe kéretik beírni, hogy “Kárpátalja”.

Nemzeti Összetartozás Alapítvány (c) 2023. október 13.