Lélekemelő orgonakoncert Kiskunfélegyházán

Lélekemelő orgonakoncert Kiskunfélegyházán

A kárpátaljai magyar közösségekért meghirdetett orgonakoncert-sorozat második állomása Kiskunfélegyháza volt, ahol a megjelentek nagyszerű zenei élmény részesei lehettek Teleki Miklós neves orgona- és zongoraművész jóvoltából. A város jelképének is számító Szent István-templomban Bach, Szigeti Kilián, Mozart, Mendelssohn és Liszt művei csendültek fel.

Csaknem 150 évvel ezelőtt az élénk kereskedelmet folytató alföldi város saját erejéből építette meg a rendkívül impozáns Szent István-templomot, amely hosszú ideig az Alföld egyetlen kéttornyú temploma volt. A Kiskunfélegyháza egyik jelképének is számító műemlék épület jelenlegi orgonáját 1958-ban készítette a Fővárosi Kézműves Vállalat, és utoljára 2007-ben Taksonyi Varga László újította fel.

A koncert elején Dr. Hetzmann Róbert, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette a jótékonysági kezdeményezés célját. Köszöntőjében háláját fejezte ki Hajagos Gyula esperesnek, a kiskunfélegyházi Szent István-templom plébánosának, amiért gyönyörű templomukban helyet biztosított a jótékonysági orgonakoncert számára.

A Nemzeti Összetartozás Alapítvány koncertjének műsorát ezúttal is Teleki Miklós állította össze, aki Magyarország legelismertebb orgonaművészei közé tartozik. Az Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész ezúttal nemcsak a hangverseny elején, hanem az egyes darabok közben is szólt a megjelentekhez, a darabok történetéhez és a megszületésükhöz kapcsolódó érdekes történetekkel gazdagítva a közönséget.

Az orgonakoncerten Bach, Szigeti Kilián, Mozart, Mendelssohn és Liszt művei csendültek fel. A közönség felállva tapsolta meg a művészt a lélekemelő est végén. Teleki Miklós és a Nemzeti Összetartozás Alapítvány jótékonysági orgonakoncert-sorozata október 7-én 17 órai kezdettel Fonyódon folytatódik.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló alkalmak bevételeivel kárpátaljai magyar oktatási és szociális intézményeknek nyújtunk célzott támogatást. Aki nem tud részt venni a koncerteken, de szeretne hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány OTP Banknál vezetett 11711003-21469525 számú bankszámlájára küldheti el adományát. A közleménybe kéretik beírni, hogy “Kárpátalja”.

Nemzeti Összetartozás Alapítvány (c) 2023. október 4.