Kárpátaljáért szólt a hangszerek királynője

Kárpátaljáért szólt a hangszerek királynője

Hat Kárpát-medencei templomban adott koncertet Teleki Miklós neves orgonaművész a Nemzeti Összetartozás Alapítvány szervezésében. A nagy sikerű turné szeptemberben indult útjára a székesfehérvári Szent István-bazilikából, és október utolsó hétvégéjén a felvidéki Ipolyságon zárult. A gyűjtés azonban még nem ért véget, november 15-éig várjuk alapítványunk bankszámlájára az adományokat. A befolyt összeg kedvezményezettjeiről – amelyek kárpátaljai magyar oktatási és szociális intézmények lehetnek – a kuratórium ezt követően hoz döntést.

  • November 15-éig várjuk a támogatásokat! Banki átutaláshoz szükséges adatok:
  • Kedvezményezett neve: Nemzeti Összetartozás Alapítvány
  • Bankszámlaszám: 11711003-21469525
  • Közleménynek kéretik beírni: Kárpátalja
  • Nemzetközi utaláshoz: IBAN: HU36117110032146952500000000, SWIFT / BIC kód: OTPVHUHB

Kezdeményezésünk a Nemzeti Együttműködési Alap által nyújtott pályázati támogatásából hat helyszínen tudott megvalósulni. Bár szerettük volna több templomba is elvinni programjainkat, azonban a források szűkössége miatt erre most nem volt lehetőség, de szeretnénk jövőre is folytatni ezt a missziót. Az adománygyűjtés mellett ugyanis a koncertsorozat másik célja az volt, hogy népszerűsítsük a hangszerek királynőjét és az orgonazenét a nagyközönség számára, hiszen az európai és magyar klasszikus zenei kultúra fontos és megőrzendő örökségünk. A kezdeményezésnek köszönhetően ezeket az értékeket tudtuk elvinni a Kárpát-medence különböző pontjaira.

Elsőként a székesfehérvári Szent István-király székesegyházban csendült fel az orgona Kárpátaljáért. Szeptember 23-án Teleki Miklós a közismert szakrális tematikájú, klasszikus darabok mellett régi magyar műveket adott elő a közönségnek, amely felállva, vastapssal fejezte ki tetszését az orgona- és zongoraművész jótékonysági turnéjának első koncertje végén.

Az ősi magyar koronázóváros után a Kiskunság központi települése, a harmincezer lakosú Kiskunfélegyháza következett, ahol a város jelképének is számító Szent István-templomban Bach, Szigeti Kilián, Mozart, Mendelssohn és Liszt művei hangzottak el. Az Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész ezúttal nemcsak a hangverseny elején, hanem az egyes darabok közben is szólt a megjelentekhez, a darabok történetéhez és a megszületésükhöz kapcsolódó érdekes történetekkel gazdagítva a közönséget.

A koncertsorozat következő állomása egy minden szempontból különleges helyszín lehetett: a Balaton talán legfenségesebb panorámát nyújtó kilátóhelyén, a fonyódi Várhegyen áll a Monarchia hangulatát idéző Nagyboldogasszony-plébániatemplom, amely otthont adott hangversenyünknek. A nagyszerű zenei élmény és a lenyűgöző táj összhangja igazán különlegessé tette a bensőséges hangulatú eseményt.

Nem kevésbé volt megragadó a Pest vármegye Ócsa tatárjárás előtt a premontrei szerzetesrend által épített, lenyűgöző műemlék református temploma. A rendezvényen a város alpolgármestere, Murainé Murár Emília beszédében kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború árnyékában alig lehet hallani a kisebbségi jogok helyzetéről, miközben a magyar közösség történetének egyik legnehezebb időszakát éli. A nyolcszáz évesnél is régebbi falak között főként a barokk klasszikusok műveit hallhatta a koncert népes közönsége.

A hangverseny-sorozat ötödik állomása a tiszántúli Mezőtúr városa volt, ahol a nemrégiben példásan felújított belvárosi református nagytemplom adott helyet a kezdeményezésnek. A hangverseny kezdetén Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Szűcs Dániel polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket, kiállva a kárpátaljai magyarok megsegítése mellett. Teleki Miklós elmondta, minden orgona más és más, a mezőtúri pedig egy nagyon szép hangszer, amely 2017-ben nagyon komoly felújításon esett át, amikor is az 1800-as évek derekán épült orgona eredeti állapotának visszaállítására törekedtek.

Teleki Miklós orgonaművész és a Nemzeti Összetartozás Alapítvány jótékonysági turnéjának utolsó állomása a felvidéki Ipolyság kéttornyú római katolikus temploma volt. Október 28-án a történelmi Hont vármegye központjában a város polgármestere, Zachar Pál köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvénynek a felvidéki helyszín miatt önmagán túlmutató jelentősége van, hiszen a kárpátaljai magyar iskolák támogatásáért indult nemzeti összefogás ezáltal válhatott teljessé. Külön köszönet illeti a HUNINEU Alapítványt az ipolysági hangverseny megvalósításában nyújtott segítségéért.

A jótékonysági orgonakoncert-sorozat az ipolysági koncerttel ugyan véget ért, az adománygyűjtés azonban november 15-éig folytatódik. Aki nem tudott részt venni a hangversenyeken, de szeretne hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány OTP Banknál vezetett 11711003-21469525 számú bankszámlájára küldheti el adományát. A közleménybe kéretik beírni, hogy “Kárpátalja”.

A szervezéssel és megvalósítással járó kiadásokat a pályázati támogatásból tudtuk finanszírozni, így a koncertek helyszínein befolyt adományokat – kiegészülve a banki átutalással érkező felajánlásokkal – teljes egészében át tudjuk adni kárpátaljai magyar intézményeknek. Alapítványunk a konkrét kedvezményezettekről a beérkezett adományösszeg ismeretében a közeljövőben hoz döntést, amelyről honlapunkon tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.

  • November 15-éig várjuk a támogatásokat! Banki átutaláshoz szükséges adatok:
  • Kedvezményezett neve: Nemzeti Összetartozás Alapítvány
  • Bankszámlaszám: 11711003-21469525
  • Közleménynek kéretik beírni: Kárpátalja
  • Nemzetközi utaláshoz: IBAN: HU36117110032146952500000000, SWIFT / BIC kód: OTPVHUHB

Nemzeti Összetartozás Alapítvány © 2023. november 5.