„Hőseink Ösvényén” – Háromszéki fiatalokat támogattunk

„Hőseink Ösvényén” – Háromszéki fiatalokat támogattunk

A Lemhényi Ifjúsági Szervezet (LISZ) nagy tettekre szánta el magát: elsőként járták be és azonosították az Ojtoz–Úz erődrendszert összekötő védelmi állásokat, amiről online térkép is készült az idelátogató turisták számára. A székely fiatalok törekvését a Nemzeti Összetartozás Alapítvány 150.000 forinttal támogatta.

A Kézdivásárhely melletti, a hivatalos népszámlálási adatok szerint 98 %-ban magyar lakosságú székelyföldi település, Lemhény fiataljai 2020-ban hozták létre egyesületüket a közösség erősítése és a helyi értékek megóvása céljára. A LISZ zászlajára tűzte, hogy feltérképezik és bekapcsolják az örökségturizmusba az Ojtoz–Úz erődrendszert összekötő védelmi állásokat, melyek az Árpád-vonal részeként az ezeréves magyar határt védelmezték a második világháborúban.

A „Hőseink Ösvényén” elnevezésű projekt keretében a lemhényi ifjak az egykori Árpád-vonal olyan szakaszait is bebarangolták, ahol a látottak alapján a háború óta ember még nem járt. A megtalált védvonal kisebb-nagyobb elemeit folyamatosan feltöltik az egyesület tagjai az általuk fejlesztett térképre, ami mobil applikációról is elérhető lesz.

A Nemzeti Összetartozás Alapítvány jó szívvel támogatta a Lemhényi Ifjúsági Szervezet kezdeményezését, amely egyszerre szolgálja a helyi közösség lelki megerősítését és a magyar kulturális örökség megóvását.