Felvidéki magyar óvodásokkal ünnepeltünk karácsony előtt

Felvidéki magyar óvodásokkal ünnepeltünk karácsony előtt

Karácsonyi ajándékcsomaggal lepte meg a Nemzeti Összetartozás Alapítvány a helembai magyar óvodába járó gyerekeket. A Dunakanyar egyetlen Szlovákiához tartozó, ámde magyarok lakta településén a karácsonyi ünnepség keretében adta át szervezetünk adományait Dr. Hetzmann Róbert, a kuratórium elnöke.

Az adományátadásról készült videónk

A Nemzeti Összetartozás Alapítvány évről évre igyekszik erejéhez mérten támogatni azokat a külhoni családokat, akik vállalják magyarságukat, és őrzik a magyar nyelvet és kultúrát. Ennek jegyében idén karácsonykor a felvidéki Helembára vezetett utunk, ahol a falu mind a tizenhat óvodását leptük meg karácsonyi ajándékcsomaggal. A hátizsákokban labda, színező, ceruzák mellett némi csokoládé is lapult, de a szülőkre is gondoltunk: a közös hazánkat bemutató népszerű Hungária sorozat egy-egy példánya felkerülhet a családi könyvespolcokra. Emellett az óvoda számára is beszereztünk néhány játékot.

Alapítványunk küldöttsége a csomagokat december 17-én szombaton a település karácsonyi ünnepségén adta át az ovisoknak. A rendezvény elején Dr. Izrael Gergely, Helemba polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd a helyi Őszirózsák Asszonykórus műsora nyitotta meg az ünnepélyt. A karácsonyi dalok után a koncert az óvodások fellépésével folytatódott, majd a Helembai Pengetők citerazenekar következett. A karácsonyi ünnepség végén a nemzedékek együtt, közösen énekeltek, ami különösen megható volt, hiszen a falu a covid-lezárások óta nem lehetett így együtt.

A rendezvény zárásaként Dr. Hetzmann Róbert, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány kuratóriumának elnöke rövid köszöntőt mondott, majd Dr. Izrael Gergely polgármesterrel átadta az óvodásoknak az ajándékcsomagokat.

Helemba a Dunakanyar egyetlen Szlovákiához tartozó települése, hétszáz lakosának napjainkban is mintegy háromnegyede magyarnak vallja magát. Az Ipoly és a Duna találkozásánál, a Borda-hegy lábainál elterülő falut a magyarországi Ipolydamásddal immáron újra közúti híd köti össze, amely már csak az átadásra vár. Az újjáépülő Ipoly-híd az összetartozást fogja erősíteni, újra megteremtve az átjárást Helemba és az anyaország között.