Felvidéken zárult a Kárpátalját segítő orgonakoncert-sorozat

Felvidéken zárult a Kárpátalját segítő orgonakoncert-sorozat

Ipolyság kéttornyú római katolikus temploma volt Teleki Miklós orgonaművész és a Nemzeti Összetartozás Alapítvány jótékonysági turnéjának utolsó állomása. A történelmi Hont vármegye központjában a város polgármestere, Zachar Pál köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvénynek a felvidéki helyszín miatt önmagán túlmutató jelentősége van, hiszen a kárpátaljai magyar iskolák támogatásáért indult nemzeti összefogás ezáltal válhatott teljessé.

Október 28-án este hét órakor, a magyar nyelvű szentmisét követően vette kezdetét orgonakoncertünk Ipolyság központjában, az Árpád-kori eredetű Nagyboldogasszony-plébániatemplomban. A Palócföld felvidéki részének ma is magyar többségű kisvárosában, Sajó Sándor költő szülőhelyén is sokan érdeklődtek a kárpátaljai magyar iskolák megsegítésére hirdetett jótékonysági orgonakoncert iránt.

A hangversenyen Zachar Pál polgármester és Nagy Tímea alpolgármester is részt vett. A város első embere köszöntőbeszédében kiemelte, nagy öröm számára, hogy a határon túli magyarságot képviselve Ipolyság adhatott otthont a kezdeményezésnek. Dr. Hetzmann Róbert, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, a mostani koncert jelentősége önmagán túlmutat, hiszen egyedüli felvidéki helyszínként ezáltal vált teljessé a kárpátaljai magyar közösség támogatására meghirdetett összefogás.

Teleki Miklós Artisjus-díjas művész, akinek a családja ipolysági gyökerekkel is rendelkezik, ezúttal egy igazi orgonakülönlegességen adott koncertet. A hangszer 1937-ben készült Guna Gyula eperjesi műhelyében, amint ezt a billentyűzet fölött elhelyezett magyar nyelvű táblácska is tanúsítja. Akkoriban Eperjes még fontos magyar művelődési központnak számított a Felvidéken, ahonnan azonban mára kiveszett a magyar szó. Teleki Miklós a klasszikus darabok mellett a történelmi Magyarországról származó orgonaműveket játszott, amit a közönség hosszan tartó vastapssal díjazott.

A jótékonysági kezdeményezés felvidéki koncertje Hlédik László esperes, a Nagyboldogasszony-templom plébánosának magvas gondolataival zárult. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával szervezett turné az ipolysági koncerttel ugyan véget ért, az adománygyűjtés azonban november 15-éig folytatódik. Aki nem tudott részt venni a hangversenyeken, de szeretne hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány OTP Banknál vezetett 11711003-21469525 számú bankszámlájára küldheti el adományát. A közleménybe kéretik beírni, hogy “Kárpátalja”.

Nemzeti Összetartozás Alapítvány (c) 2023. október 31.