Brüsszel hátat fordított az őshonos nemzetiségeknek

A Nemzeti Összetartozás Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Európai Bizottság elutasította a székelyföldi kezdeményezésre indult Minority Safepack nevű európai polgári kezdeményezést. Ezzel a döntéssel a brüsszeli bürokrácia félreérthetetlen üzenetet küldött: az őshonos nemzetiségek jogainak megóvása, kontinensünk etnikai sokszínűségének fenntartása nem számít uniós értéknek.

A hatáskörein oly előszeretettel túllépő Bizottság „hatáskör hiányában” és – ami különösen kiábrándító – „a meglévő tagállami politikák elégséges volta” miatt utasította el a több mint egymillió ember által támogatott kezdeményezést. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel nem lát kivetni valót az évek óta erősödő romániai magyarellenes represszióban és a Szlovákiában máig hatályos jogként élő Beneš-dekrétumokban.

Ma az utolsó foszlánya is szertefoszlott annak a látszatnak, hogy az uniós szervek jelenlegi felállásukban megoldást kínálnak a szétszakított Kárpát-medencei magyarság problémáira. A Minority Safepack kudarca ellenére továbbra is az a véleményünk, hogy a magyar nemzetpolitikának minden eszközt meg kell ragadnia annak érdekében, hogy a magyar ügyet valamennyi nemzetközi fórumon a felszínen tartsa.

Budapest, 2021. január 15.

Nemzeti Összetartozás Alapítvány